BOLALARDA TAJOVUZKOR XATTI-HARAKATLARNI OLDINI OLISHNING DOLZARB PSIXOLOGIK VAZIFALARI - Daribayeva Gozzal Daribayevna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  tadqiqotning  maqsadi  bolalarning  bolalik  davrida  paydo bo‘ladigan  tajovuzkor  xatti-harakatlarni  tasvirlashdir.  Ushbu  tadqiqotda qo‘llaniladigan usul adabiyotlarni ko‘rib chiqish bilan sifatli tavsiflovchi tadqiqot usuli hisoblanadi.  Ushbu  adabiyotni  o‘rganishda  tadqiqotga  tegishli  bo‘lgan  maqolalar, jurnallar  va  kitoblar  kabi  turli  yozma  manbalarni  to‘plash  va  tahlil  qilish  orqali ma'lumotlarni  to‘plandi.  Ushbu  adabiyotni  o‘rganish  natijalari  shuni  ko‘rsatadiki, bolalarda  tajovuzkor  xatti-harakatlarning  sababi  bolalarda  noto‘g‘ri  ijtimoiy  ta'lim shaklining mavjudligidir, chunki bunday xatti harakatlar bolaga va boshqalarga zarar yetkazishi  mumkin.  Bolalarda tajovuzkor  xatti-harakatlarning paydo  bo‘lishiga  olib keladigan  omillar  ikkiga  bo‘linadi:  ya'ni  xulq-atvorni  boshqarishda  ichki  va  tashqi omillar  bolalik  davridagi  tajovuz  bunday  xatti-harakatlarning  sabablariga moslashtirilishi va turli tomonlar, jumladan, ota-onalar, o‘qituvchilar va jamiyatning hamkorligini talab qiladi.