O`ZBEK BADIIY ASARLARINI INGLIZ TILIGA TARJIMA QILISHDA TARJIMONLARNING ISHLATGAN USLUBLARI - Xo’shbaqova Nasiba Nurqobil qizi; Dovurov Muhammadsayid Qodir o`g`li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Abstrakt:  Bu  maqolada  oʻzbek  badiiy  asarlarni  ingliz  tiliga  tarjima  qilishda tarjimonlarning  uslublari,  shuningdek,  "chimildiq"  kabi  madaniy  jihatdan  boy soʻzlarning  tarjima  qilinish  usullari  tahlil  qilinadi.  Badiiy  asarlarni  tarjima  qilish jarayonida  tarjimonlar  matnning  badiiy  jihatlarini,  madaniy  kontekstini  va  til xususiyatlarini hisobga olishlari kerak. Maqolada tarjimonlarning uslublari, ularning tarjima  jarayonida  qoʻllagan  metodlari  va  oʻzbek  adabiyotining  ingliz  tilidagi tarjimalarida  uchraydigan  muammolar,  shu  jumladan  "chimildiq"  kabi  soʻzlarning tarjimasi  tadqiq  qilinadi.  Tadqiqot  natijalari  shuni  koʻrsatadiki,  tarjimonlarning uslublari  matnning  asl  maʼnosini  saqlab  qolish  va  uni  yangi  madaniy  kontekstga moslashtirish orasidagi muvozanatni topishga qaratilgan.