KATTA YOSHDAGI INSONLARDA ARTERIAL GIPERTENZIYA VA UNING SABABLARI - G'aniyeva Durdona (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Arterial  gipertenziya  –  bu  qon  bosimining  barqaror  ravishda oshishi bilan tavsiflanadigan keng tarqalgan kasallik bo‘lib, ayniqsa katta yoshdagi insonlarda ko‘p uchraydi. Ushbu maqolada arterial gipertenziyaning asosiy sabablariga e’tibor qaratiladi, jumladan, yoshga bog‘liq o‘zgarishlar, genetik moyillik, noto‘g‘ri ovqatlanish, ortiqcha vazn, jismoniy faollikning kamligi, stress va yomon odatlar kabi omillar tahlil qilinadi. Shuningdek, ushbu kasallikning asoratlari va oldini olish yo‘llari haqida ham  ma’lumot beriladi. Arterial gipertenziya o‘z vaqtida nazorat qilinmasa, yurak-qon  tomir  kasalliklari,  insult  va  buyrak  yetishmovchiligi  kabi  jiddiy muammolarga olib kelishi mumkin. Shu sababli, bu kasallikni erta aniqlash va oldini olish choralari muhim ahamiyat kasb etadi.