TIJORAT BANKLARIDA KAPITALNI BOSHQARISH TIZIMINI TAKOMILLASHTIRISH YO’LLARI (“TURONBANK” ATM SAMARQAND VILOYATI MISOLIDA) - Abduraximov Vaxobjon Asliddinovich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Tijorat  banklarida  kapital  boshqaruvi  banklarning  barqarorligi  va rivojlanishining asosiy omillaridan biri hisoblanadi. Bank kapitali moliyaviy xavflarni kamaytirish,  kreditlash  hajmini  oshirish  va  investitsion  imkoniyatlarni  kengaytirish kabi  funksiyalarni  bajaradi.  Shuning  uchun  tijorat  banklari  kapital  yetarliligini ta’minlash va samarali boshqarish uchun doimiy ravishda yangi strategiyalarni ishlab chiqishi  lozim.  Xalqaro  moliyaviy  standartlar,  xususan,  Basel  III  talablariga  mos kelish,  banklar  faoliyatining  shaffofligi  va  ishonchliligini  oshirishga  xizmat  qiladi. O’zbekiston  Respublikasi  Markaziy  bankining  normativ  talablariga  ko’ra,  tijorat banklarining kapital yetarlilik darajasi (CAR) kamida 13% bo’lishi talab etiladi, bu esa banklarning  moliyaviy  barqarorligini  ta’minlashga  qaratilgan  muhim  mezonlardan biridir.