OGAHIYNING ASARLARIDA INSONNING JAMIYATDAGI O'RNI VA VAZIFALARI HAQIDA QARASHLARI - RAXMATOV AKBAR; JASUR SULAYMONOV (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu  maqolada  Muhammad  Rizo  Ogahiyning  "Taʼviz  ul-oshiqin"  devoni, "Firdavs  ul-iqbol"  va  boshqa  asarlarida  insonning  jamiyatdagi  oʻrni  va  vazifalari masalalari  tahlil  etiladi.  Ogahiy  oʻzining  gʻazal  va  ruboiylarida  insonning  jamiyat oldidagi  masʼuliyati,  uning  jamiyat  taraqqiyotiga  qoʻshadigan  hissasi,  shuningdek, jamiyatda  adolat  va  tinchlik  oʻrnatishdagi  roli  haqida  fikr  yuritadi.  Maqolada Ogahiyning  ushbu  gʻoyalari  bugungi  kundagi  dolzarbligi,  insoniyatning  maʼnaviy yuksalishida ularning oʻrni va ahamiyati koʻrsatib beriladi. Ogahiyning boy  merosi inson kamoloti va jamiyat taraqqiyotiga katta hissa qoʻshganligi taʼkidlanadi.