SHARQ MUTAFAKKIRLARI MEROSIDA INSON KAMOLOTI VA JAMIYAT TARAQQIYOTI MASALALARI - RAXMATOV AKBAR,; JASUR SULAYMONOV, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu  maqolada  Sharq  mutafakkirlari,  xususan,  Forobiyning  "Fozil  odamlar shahri",  Ibn  Rushdning  "Fasl  al-maqol",  Umar  Xayyomning  "Ruboiylar"i  kabi asarlarida  inson  kamoloti  va  jamiyat  taraqqiyoti  masalalari  tahlil  etiladi.  Sharq falsafasida insonning ichki dunyosini boyitish, uni komil inson darajasiga yetkazish, jamiyatda  adolat  va  tinchlik  oʻrnatish  kabi  gʻoyalar  muhim  oʻrin  tutadi.  Maqolada Sharq mutafakkirlarining ushbu gʻoyalari bugungi kundagi dolzarbligi, insoniyatning maʼnaviy  yuksalishida  ularning  oʻrni  va  ahamiyati  koʻrsatib  beriladi.  Sharq mutafakkirlarining  boy  merosi  inson  kamoloti  va  jamiyat  taraqqiyotiga  katta  hissa qoʻshganligi taʼkidlanadi.