MAHALLIY AGRORUDALAR (BENTONIT VA FOSFORIT UNINI) NING FIZIK-KIMYOVIY, MINERALOGIK KO‘RSATGICHLARI TAHLIL - Voqqosov Zuxriddin Komolxon o`g`li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqalada  organomineral  o`g`it  ishlab  chiqarishda mahalliy  agrorudalar  (bentonit  va  fosforit  unini).  minerallarining  fizik-kimyoviy, mineralogik  ko‘rsatgichlari  tahlil  qilindi.  Unga  ko`ra  menirallar  tarkibi  .  Bentonit kimyoviy tarkibi turlicha, tahlil natijalariga ko‘ra, (massa hisobida %) Na 2 O - 1,70 - 2,60; CaO - 0,76 - 4,05; MgO - 2,30 - 3,27; K 2 O - 0,24 - 1,26; Fe 2 O 3  - 4,04 - 6,31; SiO 2  - 57 - 63; Al 2 O 3  – 13 - 15; SiO 2  – 48 - 56, Al 2 O 3  – 11 - 22 tarkibda o‘zgarib turadi fosforit unini kimyoviy tarkibi fosfor angidridning miqdori alohida gorizontlarda 4,13 dan 22,3%gacha  o‘zgaradi.  Shuningdek tarkibida  oz  miqdorda  MgO  (0,68%), SO 2  (2,28%)  va  0,9%  ftor,  SO 3   (1,02%)  gips  shaklida  emas  diadoxit  minerallari ko‘rinishida bo‘lar ekan.