YURAK TRANSPLANTATSIYASINING RIVOJLANISHI VA MUVAFFAQIYAT OMILLARI. - Raubjonov Xusanboy Mamatolibovich (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Yurak transplantatsiyasi — bu nafaqat tibbiyot, balki ijtimoiy va iqtisodiy nuqtai nazardan ham muhim ahamiyatga ega bo‘lgan jarayon bo‘lib, dunyo bo‘ylab yurak kasalliklaridan o‘lim darajasi juda yuqori. O‘limga olib keladigan yurak kasalliklari, ayniqsa, koronar yurak kasalligi va yurak yetishmovchiligi kabi holatlar, ko‘plab bemorlarni yurak transplantatsiyasiga murojaat qilishga majbur etmoqda. Yurak transplantatsiyasi, o‘zgarmaydigan yurak kasalliklari bilan yashayotgan bemorlar uchun yagona samarali davolash usuli sifatida, so‘nggi yillarda juda rivojlanib, muvaffaqiyatli natijalarga erishildi.Biroq, yurak transplantatsiyasining muvaffaqiyati ko‘plab omillarga bog‘liq. Bu jarayonni amalga oshirishda nafaqat jarrohning tajribasi, balki bemorning umumiy salomatligi, immunosupressiv davolashni to‘g‘ri qo‘llash va donor yurakning sifatli bo‘lishi hamda transplantatsiyadan keyingi reabilitatsiya muhim rol o‘ynaydi.