OILA TURMUSH DOIRASIDAGI HUQUQBUZARLIKLARNING KELIB CHIQISHI VA ULARNING VIKTIMALOGIK PROFILAKTIKASI THE ORIGIN OF CRIME IN THE FAMILY AND THEIR VICTIMOLOGICAL PREVENTION - J.T.Obloqulov (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Oiladagi zо‘ravonlik bilan bog‘liq huquqbuzarliklar, eng avvalo oiladagi nosog‘lom ma’naviy- ruhiy muhitning mavjudligi bilan taqozo etiladi. Kriminolog olimlarning ta’kidlashicha, shaxs shakllanishida oiladagi muhit dolzarb ahamiyatga ega. Rossiyalik olim Y.M.Antonyanning fikricha, oiladagi zо‘ravonlikning asosiy sabablaridan biri – ota-onaning farzandiga mehr qо‘ymaganligi, uning tarbiyasiga e’tiborsizligidir. Shaxsning bolalikda mehr-muruvvatdan mahrum qilinishi uning ruhiyatida bezovtalik, qо‘rqinch, nafrat kabi hissiyotlarni shakllantiradi.