MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARNING DIQQAT XUSUSIYATLARI TAHLILI - Madaminjonov Xojiakbar Saydamin o‘g‘li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Mazkur tezisda maktabgacha yoshdagi bolalarning diqqat xususiyatlari, ularning shakllanish bosqichlari hamda tarbiyaviy jarayondagi o‘rni tahlil qilinadi. Bolalarning diqqatining asosiy turlari – ixtiyorsiz, ixtiyoriy va barqaror diqqat ko‘rinishlari yoritiladi. Diqqatning yoshga xos o‘ziga xilliklari, uni rivojlantirishga ta’sir etuvchi omillar hamda bog‘cha pedagogining roli amaliy misollar bilan ko‘rsatib beriladi. Shuningdek, bolalarda diqqatni o‘stirishga qaratilgan oddiy metod va mashqlar keltiriladi. Tezis natijasida diqqatni samarali rivojlantirishga ko‘maklashuvchi pedagogik yondashuvlar asoslab berilgan.