QARIYALARDA 2-TUR QANDLI DIABETNING KLINIK KECHISHI VA XUSUSIYATLARI - Ismoilova Mohigul Yunus qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Mazkur maqolada qariyalarda 2-tur qandli diabetning klinik kechishi, ayniqsa kognitiv funksiyalar buzilishi bilan bog‘liq muammolar tahlil qilinadi. Keksalarda xotira zaiflashuvi, diqqatning pasayishi natijasida dorilarni noto‘g‘ri qabul qilish yoki unutib yuborish holatlari ko‘p uchraydi. Ba’zi holatlarda insulinni ko’p dozada qilish yoki xotira susayishi sabab takror qilish holatlari uchraydi. Bu esa gipoglikemiya kabi xavfli asoratlarga olib keladi.