ZARRALAR KOSMOLOGIYASINING STANDART MODELI VA UNING HAL ETILMAGAN MUAMMOLARI - A.M.Otajanov (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Zamonaviy kosmologiya fani Katta portlash nazariyasiga asoslangan holda Olamning ilk daqiqalarini, uning tarkibiy qismlarini va rivojlanishini tushuntirib berishga urinadi. Bu jarayonda zarralar fizikasi asosiy o‘rin tutadi. Zarralar kosmologiyasi esa ushbu ikki sohani — kvant fizikasi va kosmologiyani — birlashtiruvchi fan sifatida shakllandi. Aynan shu birlashuv asosida Standart Model deb ataluvchi nazariya yuzaga keldi. Bu model elementar zarrachalar va ularning o‘zaro ta’sir kuchlarini to‘liq ifodalaydi: elektromagnit, kuchli va zaif yadroviy o‘zaro ta’sirlar [1].