ZAMONAVIY KOSMOLOGIYADA ELEMENTAR ZARRALAR VA QORONG‘I MODDANING ROLI - A.M. Otajanov (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Zamonaviy fizika va kosmologiya fanlarining tutashgan nuqtasi — bu zarralar kosmologiyasi bo‘lib, u Olamning ilk bosqichlaridan boshlab uning tarkibiy tuzilishini izohlashda muhim rol o‘ynaydi. Kosmologiyaning Standart modeli, kvant maydonlar nazariyasiga asoslangan holda, zarrachalarning evolyutsiyasini va Olamning kengayishini tavsiflaydi. Bu model orqali Katta portlashdan so‘ng sodir bo‘lgan hodisalar — inflyatsiya, nukleosintez, relikt nurlanishlar kabi jarayonlar muvaffaqiyatli tushuntiriladi [1].