FUQAROLIK PROTSESSIDA MUTAXASSIS VA EKSPERTLARNING ODIL SUDLOVNI TA’MINLASHDAGI O‘RNI - Ibragimova Rayxon Shodmon qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Mazkur tezisda fuqarolik sud ishlarini ko‘rib chiqish jarayonida mutaxassis va ekspertlarning ishtiroki orqali odil sudlovni ta’minlash masalasi tahlil etilgan. Sudning adolatli, qonuniy va asosli qaror qabul qilishi uchun zarur bo‘lgan maxsus bilimlar, ularning manbalari hamda ushbu bilimlarni sudga еtkazishda ekspert va mutaxassislarning roli ochib berilgan. Mutaxassis va ekspertlarning Fuqarolik protsessual kodeksdagi protsessual maqomi, ularning vazifalari, sud faoliyatiga ta’siri, xulosalarning huquqiy ahamiyati o‘rganilgan. Shuningdek, amaldagi sud-amaliyotida mavjud bo‘lgan tizimli muammolar — ekspert xulosasining sifatsizligi, malaka talabi, mustaqillik yеtishmovchiligi kabi holatlar tahlil qilinib, ularni bartaraf etishga doir aniq taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan.