JADIDLAR HARAKATI VA MA’RIFATPARVARLIK – MILLIY UYG‘ONISH SABOQLARI - Xabibullayeva Mohinur Dilshod qizi; Xakkulova Sevara Abdurasulovna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Ushbu maqolada XIX asr oxiri – XX asr boshlarida Turkiston hududida shakllangan jadidchilik harakati va uning ma’rifatparvarlik g‘oyalari tarixiy-madaniy jarayonlar kontekstida tahlil etiladi. Bundan tashqari, o‘zbek xalqining ma’naviy-ma’rifiy taraqqiyotida jadidlar harakatining o‘rni va tarixiy saboqlarini anglashda muhim ilmiy manba bo‘lib xizmat qiladi. U bugungi kunda milliy g‘oya, ma’naviy yangilanish va zamonaviy ta’lim islohotlari bilan bog‘liq masalalarni tarixiy tajriba asosida baholash imkonini beradi.