REAL VAQT ASOSIDA, DARS JARAYONIDA TALABALAR ISHTIROKINI ANIQLASH VA AVTOMATIK HISOBGA OLISH TIZIMINI ISHLAB CHIQISH - Yuldashev Madaminjon Muxammadqul o‘g‘li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Mazkur tadqiqotda sun’iy intellekt va kompyuter ko‘rish texnologiyalaridan foydalangan holda, ta’lim jarayonida talabalar ishtirokini real vaqt rejimida aniqlovchi va avtomatik tarzda hisobotga oluvchi tizim ishlab chiqildi. Tizimda YOLOv8 modeli asosida odamlarni aniqlash, OpenCV yordamida real vaqtli video oqimdan kadrlarni olish va ularni qayta ishlash hamda aniqlangan ishtirokchilar sonini Excel fayliga saqlash imkoniyati yaratilgan. Tizimning asosiy afzalliklari — real vaqt rejimida ishlash, yuqori aniqlik, foydalanuvchiga qulay interfeys va modul asosida kengaytirilish imkoniyatidir.