NVIDIA VA APPLE AKTSIYALARI NARXLARINI RUNGE–KUTTA USULI BILAN PROGNOZ QILISH - Topvoldiyev Islomjon Ikromjon o'g'li; Sobirov Asadbek Nodirjon o'g'li; Ismoilov Axrorjon Ikromjonovich (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Ushbu maqolada Runge–Kutta differensial tenglamalarni yechish usuli yordamida NVIDIA va Apple kompaniyalari aksiyalarining narxlarini bashorat qilish ko‘rib chiqiladi. Birinchi bo‘limda moliya bozorida matematik va sonli usullarning o‘rni, shu jumladan Runge–Kutta usuli haqida umumiy ma’lumot beriladi. Asosiy qismda Runge–Kutta 4-o‘rta bosqichli usulining matematik formulalari keltirilib, u aksiya narxlarini modelga kiritish nazariyasi tushuntiriladi. Keyin C# dasturlash tilida ushbu algoritmning konseptual namunasi beriladi va misol uchun real bozor ma’lumotlari (NVIDIA va Apple aksiya narxlari) asosida qisqa tahlil olib boriladi. Yakuniy bo‘limda Runge–Kutta usulining afzalliklari va cheklovlari muhokama qilinadi. Maqolada moliyaviy vaqt qatorlari uchun ODE modellari va Runge–Kutta yechish usuli oldidagi umumiy yondashuvlar, shuningdek ularning amaliy afzalliklari va kamchiliklari ta’kidlanadi.