АHОLI DАRОMАDLАRINING IJTIMОIY- IQTISОDIY MОHIYАTI - Xomidov Sanjarbek; B.T.Qodirov (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Aholi daromadlari iqtisodiy rivojlanishning asosiy ko‘rsatkichlaridan biri sifatida e’tirof etiladi. Ular nafaqat mamlakatning umumiy farovonligini belgilaydi, balki ijtimoiy barqarorlik, tenglik va aholi hayot sifatini ham ta’minlaydi. Aholi daromadlarining taqsimoti va o‘zgarishlari iqtisodiy tizimning samaradorligini, shuningdek, ijtimoiy qatlamlar o‘rtasidagi farqlarni ko‘rsatadi. Aholi daromadlari turli manbalardan kelib chiqadi: ish haqi, biznes daromadlari, pensiyalar, ijtimoiy to‘lovlar va boshqa turli xil moliyaviy resurslar. Ushbu daromadlar iqtisodiy faoliyatning asosiy ko‘rsatkichidir va ularning o‘zgarishi iqtisodiyotning umumiy holatini aks ettiradi. Misol uchun, ish haqi oshishi yoki yangi ish o‘rinlarining yaratilishi aholi daromadlarini oshiradi, bu esa iste’mol talabini kuchaytiradi va iqtisodiy o‘sishni rag‘batlantiradi.