МОЙНИ ЗАНЖИР НАСАДКАЛИ БАРБОТАЖ ҚАТЛАМИДА ДЕЗОДОРАЦИЯЛАШ ЖАРАЁНИДА ГИДРАВЛИК ҚАРШИЛИГИНИ ТАДҚИҚ ҚИЛИШ - Исмойилов Ҳ.Б; Нарзиев М.С; Артиков А.А (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Ўсимлик мойларини дезодорациялаш жараёни мой ишлаб чиқариш технологик тизимидаги якуний жараёнлардан бири ҳисобланади. Ушбу жараёнда мой таркибидаги унга там ва ҳид берувчи компонентлар ажратиб олиниши талаб қилинади. Компонентларни ажратиб олиш ўткир сув буғи билан ҳайдаш асосида олиб борилади. Мойларни дезодорациялашда ажратиб олинадиган компонентлар уларни қайнаш ҳароратида амалга оширилади. Компонентлар қайнаш ҳароратлари юқори бўлганлиги учун, ушбу жараён чуқур вакуум остида олиб борилади, аксарият ускуналар узлукли усулда ишлайди. Ушбу жараённи узлуксиз усулда олиб бориш технологик режимлари ва ускунасини ишлаб чиқиш бугунги куннинг долзарб масаласи ҳисобланади.