INNOVATSION YONDASHUV ASOSIDA TALABALARNING KONSTRUKTORLIKKA OID BILIMLARINI RIVOJLANTIRISH - Hamraqulov Yorqin Murtazaqulovich (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya. Talabalarning kasbiy xatti-harakati, faoliyatida innovatsionlik mavjudligini bir qator holatlar namoyon etadi. Bo‘lajak muhandislar muammolarni yangicha yondashuv asosida, nostandart shaklda yechishga harakat qiladilar. Innovatsionlik o‘ziga xos qobiliyat tarzidagi ko‘rinishlarga ham ega bo‘ladilar. Innovatsionlik bir qator omillar bilan bog‘liq holda namoyon bo‘ladi yoki yashirin ko‘rinish kasb etishi ham mumkin. Ta’lim oluvchilarda innovatsionlikning namoyon bo‘lishida o‘quv jarayoni, unda qo‘llaniladigan metod va texnalogiyalar muhim ahamiyatga ega. Bo‘lajak muhandislar turli yangi g‘oyalar va integratsiyalashgan bilimlarga asoslangan holda kasbiy faoliyat tajribasini egallashlari lozim. Professor-muhandislar muayyan ijodiy vaziyatlarni yaratish orqali bo‘lajak muhandislarda kasbiy faoliyat ko‘nikmalarini hosil qiladilar. Talabalar an’anaviy tafakkur tarzidan voz kechib yangi g‘oyalarni ilgari surish layoqatini egallaydilar. Bo‘lajak muhandislarning innovatsionlik imkoniyatiga egaliklari ularni bilish faolligiga undaydi. O‘z-o‘zini ijodiy jihatdan namoyon etish muayyan bilimlar doirasida amalga oshadi.