MUZEYLAR XAZINASI - G.Nazarova (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Uygonish davrida muzeylarga ulkan bilim manbai sifatida juda katta e`tibor berila boshlandi. Keyinrok muzey ajdodlar tuplangan tajribani saklovchi va kelajak avlodlarga etkazuvchi muxim muassasa sifatida tan olina boshlandi. Fan va muzey amaliyoti soxasidagi keskin uzgarishlar kapitalizm davrida muzeyning ijtimoiy funktsiyalarini yanada boyishiga olib keldi. Shunday qilib muzey jamiyatning real dunyoning predmetlarinii tarixiy xotira, ijtimoiy axborotning xujjatli vositalari, estetik predmetlar shaklida saklash extiyojini kondiruvchi maxsus muassasa xisoblandi. Muzeyning asosiy belgisi - ilmiy asosda tashkil etilgan va xisobga olish lozim bulgan muzey predmetlarini tuplash, saklash, konservatsiyalash, muzeyshunoslik va soxaviy fanlarning ilmiy metodlari bazasida tadkik kilish va ilmiy, ta`limiy-tarbiyaviy maksadlarda foydalanishlardan iborat. Umumlashgan formada muzeyning zamonaviy tushunchasini kuydagicha ta`riflash mumkin.