BUNING NOMI - XUSNI XULQ - Yigitaliyeva Shirinoy (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Tarbiyaning ikki qismi bor: fazilatni qo’riqlaydigan go’zal ahloq va yaramas yo’ldan, yomon ahvolga tushishdan asraydigan xushyorlik. Bolani to’kin sochinlikda, qimmatbaho kiyimlar kiyib o’sgan bolalardan, bunday dabdabali hayotga rag’bat uyg’otadiganlar davrasiga aralashib qolishdan asrash kerak. Chunki voyaga yetayotgan bola etiborsiz tashlab qo’yilsa, ko’p hollarda bu ahloqning tubanlashuviga sabab boladi . Natijada ,bola ulg’aygach, kazzob, xasadgo’y, o’g’ri,chaqimchi, qaysar, mahmadona, yengiltak,makkor, behayo,yaramas bir kimsaga aylanib qolishi mumkin. Bulardan saqlanishning birdan - bir yo’li chiroyli tarbiya , keyin maktabda dars berish bilan mashg’ul bo’lmoq . Qachonki bolada chiroyli xulq, maqtovga arzigulik bir fe’l sodir bolsa , uni xurmat bilan sharaflamoq, ko’nglini quvontiradigan narsa bilan taqdirlamoq , ko’pchilik orasida bu feline izhor etmoq zarur. Ba’zi holatlarda bir marta bu fe’liga xilof ish qilib qo’ysa, ayniqsa bola bu ishni yashirishga harakat qilsa ,uni ko’rmaganga olish foydaliroq . Chunki bola bunday holda aybidan ortiqroq jazoga tortilib qolsa,jazo aks tasir etishi, aybini ochilib qolishiga o’rganib,xatodan qo’rqmaydigan bo’lib qolishi ehtimol.