CHET EL ELEMENTI BILAN MURAKKABLASHGAN ALIMENTGA DOIR XORIJIY SUD QARORLARINI TAN OLISH VA IJRO ETISH - Toshmatov Sardorbek Baxriddin o’g’li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada chet el elementi bilan murakkablashgan aliment majburiyatlariga oid xorijiy sud qarorlarini tan olish va ijro etish masalalari xalqaro xususiy huquq nuqtai nazaridan tahlil qilinadi. Global migratsiya jarayonlarining ortib borishi bilan birga alimentga oid xalqaro nizolar soni ham ko‘paymoqda. Tadqiqotda 2007-yilgi Gaaga Konvensiyasi, Yevropa Ittifoqining “Maintenance Regulation” reglamenti, AQSH va boshqa davlatlarning yondashuvlari qiyosiy tahlil qilinadi. O‘zbekiston Respublikasining amaldagi qonunchiligi, xususan Fuqarolik protsessual kodeksi va ijro to‘g‘risidagi qonunlar asosida mavjud muammolar ochib berilgan. Xalqaro konvensiyalarning qamrovi, yurisdiksiya tamoyillari, ijro usullari va qarorlarni rad etish asoslari asosida huquqiy muammolar ko‘rsatilgan va ularga yechim sifatida normativ takliflar ilgari surilgan.