XALQ O‘YINLARI – MA’NAVIYAT MANBAI VA TARBIYA MAKTABI - Davlatova Saidaxon Tojimuxammadovna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
ANNOTATSIYA. Mazkur maqolada xalq og‘zaki ijodining muhim bo‘g‘ini bo‘lgan xalq o‘yinlarining tarbiyaviy ahamiyati, ularning milliy o‘zlikni anglash, ma’naviy merosni saqlash va yosh avlodni barkamol etib tarbiyalashdagi o‘rni yoritilgan. Muallif xalq o‘yinlarining ildizlari chuqur tarixiy, madaniy va ijtimoiy asosga ega ekanligini ta’kidlab, ularning shakllanishi totemistik va anmistik qarashlarga borib taqalishini ilmiy dalillar bilan ko‘rsatadi. “Alpomish”, “Shohnoma” kabi dostonlar hamda tarixiy manbalar orqali xalq o‘yinlarining shakli, mazmuni va tarbiyaviy yo‘nalishlari ochib beriladi. Ayniqsa, ot, o‘q-yoy, chavandozlik, merganlik kabi o‘yinlar vositasida yosh avlodda jasorat, fidoyilik, jismoniy tayyorgarlik kabi fazilatlar shakllantirilganiga urg‘u beriladi.