GRAFEN ASOSIDAGI MATERIALLARNING ELEKTROMAGNIT TO‘LQINLARGA NISBATAN O‘ZINI TUTISHI: NAZARIY TAHLIL - Navbahor Qurbanbayeva Shermat qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Ushbu maqolada grafen asosidagi materiallarning elektromagnit to‘lqinlar bilan o‘zaro ta’siri nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Grafenning noyob elektr o‘tkazuvchanligi, ikki o‘lchamli kristall tuzilmasi va optik xossalarining sozlanuvchanligi uni elektromagnit to‘lqinlarni yutuvchi, o‘tkazuvchi va aks ettiruvchi ilg‘or material sifatida tadqiq qilish imkonini beradi. Maqolada grafenning sirt o‘tkazuvchanligi, kimyoviy potensiali va haroratga bog‘liq dielektrik javobi elektromagnit to‘lqinlarning tarqalishi va yutilishiga qanday ta’sir ko‘rsatishi nazariy modellar asosida tahlil qilinadi. Maxwell tenglamalari va Kubo formalizmi asosida yoritilgan bu tahlil grafen asosidagi kompozit materiallarning elektromagnit ekranlash va optoelektron qurilmalardagi qo‘llanilishi uchun ilmiy asos yaratadi.