KAMERAL SOLIQ TEKSHIRUVINI TASHKIL ETISH VA UNI YO’LGA QO’YISHNING ASOSIY MAQSADI - Boqiyev Suxrob Qaxramon o'g'li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Kameral soliq tekshiruvining tashkil etilishi va uning samarali yo‘lga qo‘yilishi davlat moliya tizimining muhim qismidir. Ushbu jarayon soliq to‘lovchilarning soliq majburiyatlarini to‘g‘ri va o‘z vaqtida bajarilishini ta’minlashga qaratilgan bo‘lib, davlat byudjetiga tushadigan daromadlarni barqarorligini oshirishga xizmat qiladi. Kameral tekshiruv soliq organlari tomonidan amalga oshiriladigan nazorat usullaridan biri bo‘lib, u soliq to‘lovchilarning taqdim etgan hujjatlari, hisobotlari va deklaratsiyalarini o‘rganish orqali soliq qonunchiligiga rioya qilinishini tekshirish maqsadida tashkil etiladi. Bu tekshiruvning o‘zi jismoniy yoki yuridik shaxslarning soliq majburiyatlarini bajarishini nazorat qilishning samarali va tezkor vositasidir.