MAHMUDXO‘JA BEHBUDIYNING TURKISTON JADIDCHILIGIDA TUTGAN O‘RNI VA ROLI - Rabbimov Og'abek Tolib o’g'li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Turkiston jadidchilik harakatining peshqadam namoyandasi Mahmudxo‘ja Behbudiyning ijtimoiy-siyosiy va madaniy hayotdagi o‘rni hamda tutgan roli yoritiladi. Behbudiyning ma’rifatparvarlik faoliyati, jadid maktablarining tashkil etilishidagi hissasi, zamonaviy teatr va matbuot rivojiga qo‘shgan ulkan hissasi tahlil qilinadi. Maqolada uning milliy tafakkur va o‘zlikni anglash g‘oyalari asosida olib borgan islohotchilik faoliyati, diniy-ma’rifiy qarashlari va mustamlaka siyosatiga qarshi turishda ko‘rsatgan jasorati ilmiy yondashuv asosida ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot Mahmudxo‘ja Behbudiyning Turkiston tarixidagi muhim o‘rnini aniqlashga xizmat qiladi.