IMMUNITET YETISHMASLIGI HOLATLARIDA OG‘IZ BO‘SHLIG‘I KASALLIKLARINING RIVOJLANISHI - Allamurodova Baxtigul Boymurodovna; Xolboyev Norbek Aliniyozovich (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada immunitet yetishmovchiligi holatlarida og‘iz bo‘shlig‘i kasalliklarining rivojlanish sabablari, klinik ko‘rinishlari hamda profilaktik choralari yoritilgan. Immunitet tizimi tananing umumiy himoya mexanizmini tashkil etganligi sababli, uning zaiflashuvi turli infeksion, yallig‘lanishli va neoplastik jarayonlarning og‘iz bo‘shlig‘ida rivojlanishiga olib keladi. Ayniqsa, OIV-infeksiyasi, tug‘ma yoki orttirilgan immun yetishmovchiligi bo‘lgan bemorlarda og‘iz bo‘shlig‘i shilliq qavatining shikastlanishi tez-tez uchraydi. Tadqiqotda stomatologik profilaktika, erta tashxis va immunitetni mustahkamlashning dolzarbligi ta’kidlangan.