BOSHLANGʻICH SINF OʻQUVCHILARINI MILLIY URF-ODAT VA ANʼANALAR ASOSIDA TARBIYALASHNING PEDAGOGIK ASOSLARI - Yashinova Shahzoda To’lqin qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya.Ushbu maqolada boshlangʻich sinf oʻquvchilarini milliy urf-odat va anʼanalar asosida tarbiyalashning pedagogik asoslari yoritilgan. Milliy qadriyatlar, urf-odat va anʼanalar o’quvchilarda ma’naviy-axloqiy tarbiyani shakllantirishda muhim o’rin tutishi ta’kidlanadi. Ayniqsa, boshlangʻich sinf davri bolaning shaxsiy dunyoqarashi, ijtimoiy ko’nikmalari va axloqiy sifatlari shakllanishida eng mas’uliyatli bosqich hisoblanadi. Shu bois xalq ogʻzaki ijodi namunalaridan, milliy bayram va marosimlardan, oilaviy qadriyatlar hamda urf-odatlardan ta’lim-tarbiya jarayonida samarali foydalanish yo’llari ochib beriladi. Tadqiqotda pedagogik va psixologik manbalar asosida milliy urf-odat va anʼanalar vositasida bolalarda Vatanga sadoqat, kattalarga hurmat, mehr-oqibat, halollik, odoblilik kabi fazilatlarni shakllantirishning nazariy va amaliy jihatlari ko’rib chiqilgan.