TARQALGAN PERITONITDA SHOSHILINCH LAPAROTOMIYA NATIJALARI VA PROGNOZ KO‘RSATKICHLARI - Shonazarov Samandar Oybek oʻgʻli; Jo‘rayev Jasur Nurali o‘g‘li; Jabbarova Risolat Baxtiyor qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Tarqalgan peritonit — bu o‘tkir jarrohlik patologiyalaridan biri bo‘lib, ichki qorin bo‘shlig‘ida yallig‘lanish jarayonining keng tarqalgan shaklidir. Ushbu kasallik ko‘pincha ichak perforatsiyasi, appenditsitning kechikkan holati, divertikulit, gemorragik va nekrotik jarayonlar natijasida yuzaga keladi. Tarqalgan peritonitning rivojlanishi bemorning holatiga, patologiyaning sababiga va vaqtida shoshilinch jarrohlik aralashuvi bajarilishiga bog‘liq. Peritonitda shoshilinch laparotomiya — kasallikni bartaraf etish va asoratlar oldini olish maqsadida amalga oshiriladigan asosiy jarrohlik muolajasi hisoblanadi. Ushbu maqolada tarqalgan peritonitda shoshilinch laparotomiya natijalari va prognoz ko‘rsatkichlari batafsil tahlil qilinadi.