O‘QUVCHILARNING LOYIHA FAOLIYATINI FORMATIV BAHOLASH - Tangirov Farhodjon Mamatyakubovich (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Maqolada o‘quvchilarning loyiha faoliyatini formativ baholashning nazariy va uslubiy asoslari o‘quv jarayoni sifatini oshirish va loyiha kompetentsiyalarini rivojlantirishning asosiy vositasi sifatida ko‘rib chiqiladi. Formativ baholash loyiha tsiklining barcha bosqichlarida – rejalashtirishdan to yakunlash va mulohaza yuritishgacha bo‘lgan doimiy fikr–mulohazalarni ta’minlaydigan maqsadli monitoring tizimi sifatida tahlil qilinadi. Formativ baholash diagnostik, tartibga solish, motivatsion va tarbiyaviy funktsiyalarni bajarishi, o‘quvchilarni rejalashtirish, jamoaviy ishlash, o‘z–o‘zini nazorat qilish va tanqidiy tahlil qilish ko‘nikmalarini rivojlantirishga yordam beradi.