KOXLEAR IMPLANTATSIYADAN KEYINGI REABILITATSIYA: OTA-ONA ISHTIROKINING AHAMIYATI - Po’latova Iqboloy Azimovna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Аnnоtаtsiуа: Ushbu maqola koxlear implantatsiya (KI) o’tkazilgan bolalarning nutq va til rivojlanishida ota-onalarning ishtiroki qanchalik muhim ekanligini o’rganadi. Maqolada ota-onalarning bolaning KI dan keyingi reabilitatsiya jarayonida qanday qilib faol ishtirok etishi, ularning bolaning tinglash, nutqni tushunish va nutqni rivojlantirishdagi muvaffaqiyatiga qanday ta’sir qilishi tahlil qilinadi. Ota-onalarning nutq terapevtlar bilan hamkorligi, uy sharoitida nutqni rag’batlantirish usullari, bolaning tinglash muhitini yaratish va oilaviy munosabatlarning o’zgarishi kabi masalalar ko’rib chiqiladi. Shuningdek, ota-onalarning psixologik holati, ularning bilim va ko’nikmalarini oshirishga qaratilgan dasturlar, hamda oilalarga ko’rsatiladigan ijtimoiy yordamning ahamiyati muhokama qilinadi. Tadqiqot natijalari KI o’tkazilgan bolalarning reabilitatsiyasida ota-onalarning faol ishtirokini ta’minlashga qaratilgan amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga yordam beradi.