БАРҚАРОР ТУРИЗМ КОНЦЕПЦИЯСИ АСОСИДА ТУРИСТИК РЕСУРСЛАРДАН САМАРАЛИ ФОЙДАЛАНИШ ЙЎЛЛАРИ - Исломова Фарида Ахад қизи (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Барқарор туризм концепцияси туризмнинг иқтисодий, ижтимоий ва экологик жиҳатларини уйғун равишда ривожлантиришни назарда тутади. Унга кўра, туристик-рекреацион ресурслардан фақат иқтисодий фойда олиш эмас, балки табиий ва маданий меросни асраб-авайлаш, маҳаллий аҳоли манфаатларини қўллаб-қувватлаш ва келгуси авлодлар учун ресурсларни сақлаб қолиш устувор вазифа ҳисобланади. Халқаро тадқиқотларда ушбу концепция кўплаб мамлакатларда туризмни барқарор ривожлантиришнинг асосий воситаси сифатида қайд этилган. Ричард Батлер (Butler, 1999) ўзининг “туристик дестинациянинг ҳаётий цикли” назариясида туризм ресурсларидан самарали фойдаланишнинг чекланганлиги ва унинг тўғри бошқарилиши ҳудудий ривожланиш учун ҳал қилувчи аҳамиятга эга эканини таъкидлайди. Д. Холл ва С. Пейдж (Hall & Page, 2014) эса туризмнинг ҳудудий ривожланиши иқтисодий самарадорлик билан бирга экологик мувозанатни таъминлаш орқали амалга оширилиши зарурлигини кўрсатадилар.