БОЛАЛАРДА АТОПИК ДЕРМАТИТНИ ДАВОЛАШДА ИНТЕГРАТИВ ЁНДАШУВЛАР: САБАБЛАР ВА ТЕРАПИЯ САМАРАДОРЛИГИ ТАҲЛИЛИ - Болтаева Ширин Бахтиёровна (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Аннотация: Атопик дерматит (AD) болаларда энг кўп учрайдиган сурункали яллиғланишли тери касалликларидан бири ҳисобланади. Унинг келиб чиқиши кўп омилли бўлиб, генетик мутациялар, иммун тизим дисбаланси, тери барьерининг бузилиши, микробиота дисбиози ва атроф-муҳит таъсирлари билан боғлиқ. Сўнгги йиллардаги тадқиқотлар болаларда AD ни даволашда таргетланган терапиялар (dupilumab, JAK-ингибиторлари), эпидермал барьерни тикловчи воситалар ва микробиотага йўналтирилган интервенциялар самарадорлигини кўрсатмоқда. Шундай қилиб, замонавий ёндашувлар интегратив тарзда — тери парвариши, иммун модуляция ва нутритив назорат орқали олиб борилиши зарур.