FRAZEMALARNI LINGVISTIK BELGILASH USULLARI - Nurullayeva O’. (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya. Frazeologik birliklar (idiomalar / MWE) tilning semantik-leksik qatlamida alohida o‘rin tutadi va ularni aniqlash, belgilash hamda korpuslarga annotatsiyalash tilshunoslik va NLP sohalari uchun ustuvor vazifa hisoblanadi. Ushbu maqolada idiomalarni belgilashning asosiy usullari — POS-tagging, lemmalash, morfologik teglash, sintaktik parsing, semantik teglash, MWE identifikatsiyasi (IOB) hamda embedded va stand-off annotatsiya yondashuvlari — tartibli ravishda tahlil qilinadi. Har bir qatlamning vazifasi, amaliy afzalliklari va cheklovlari yoritilib, korpus loyihalarida qatlamli yondashuvni qo‘llash bo‘yicha tavsiyalar beriladi. Maqola korpus lingvistlari, lug‘atchilar va tiltexnologlar uchun mo‘ljallangan.