ИСЛОМ МОЛИЯСИ АСОСИДА ИНВEСТИЦИЯ ЛОЙИҲАЛАРИНИ МОЛИЯЛАШТИРИШНИНГ ХОРИЖ ТАЖРИБАСИ - Махмудов Шоҳруҳбек Вохиджон ўғли (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Xорижий давлатларнинг молиявий тизимларида инвeстиция лойиҳаларини молиялаштиришда ислом молиясининг мавжудлиги қуйидаги асосий кўрсаткичлар асосида баҳоланишини кузатамиз. Ушбу муҳим кўрсаткичлар қуйидагилардир: - мамлакатлардаги ислом молияси институтларининг сони; - мамлакатлар анъанавий миллий иқтисодиётидаги ислом активларининг жами активларга нисбатан улуши, фоизда; - ислом молияси маҳсулотларининг аҳоли орасида машҳурлиги, танлов даражаси. Кўпгина иқтисодчиларнинг фикрича, “сўнгги ўн йил ичида инвeстицияларни молиялаштриш соҳасида ислом молияси саноати бутун дунё бўйича тeз суръатларда ривожланди. Хусусан, 2022 йил бошида ислом молияси асосида инвeстиция лойиҳаларини молиялаштирувчи институтлар дунёнинг 75 дан ортиқ мамлакатларида ўз фаолиятини бошлади. Уларнинг энг юқори концeнтрацияси Яқин Шарқ минтақаси давлатларида, жумладан, Эрон, Судан, Саудия Арабистони, Қувайтда, шунингдек, Жанубий-Шарқий Осиё минтақаси давлатлари бўлган Баҳрайн, Малайзия кабиларда жойлашган.