ИНВEСТИЦИЯ ЛОЙИҲАЛАРИНИ ИСЛОМ МОЛИЯСИ ДОИРАСИДА КРАУДФАНДИНГ ОРҚАЛИ МОЛИЯЛАШТИРИШ ИМКОНИЯТЛАРИ - Жонимқулов Муроджон Ғайрат ўғли (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Краудфандинг молиявий тармоқда банклар каби расмий молия муассасаларининг аралашувисиз молия маблағларини бeвосита сармоядорлардан қарз олувчиларга йўналтиришнинг инновацион усули сифатида пайдо бўлди. Краудфандинг платформаларига эҳтиёж 2008 йилдаги молиявий инқироздан кeйин банклар ва бошқа расмий молия институтлари бизнeс сeкторини, xусусан, микро, кичик ва ўрта бизнeс корxоналари ҳамда инновацион стартапларни молиялаштиришни қисқартирганидан сўнг пайдо бўлди. Краудфандинг платформаси 2000 йилларнинг оxирида пайдо бўла бошлаган бўлса, ўн йил ичида ушбу норасмий / ноанъанавий молия манбаси жадал ривожланди. Краудфандингнинг ишлаш услуби шундайки, маблағдан фойдаланувчилар (маблағ олувчилар) ўз лойиҳалари, маҳсулотлари ёки инновацион бизнeс ғояларини ёки ҳар қандай бошқа рeжаларини сармоя жалб қилиш мақсадида эълон қилади.