NEFT NARXINING GLOBAL IQTISODIY BARQARORLIKKA TA’SIRI - Ikrom O’rolovich Baxtiyorov (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu tezisda neft narxining o‘zgarishi global iqtisodiy barqarorlikka ko‘rsatadigan ta’siri tahlil qilinadi. Dunyo bozorida neft eng muhim strategik xomashyo sifatida xalqaro savdo, transport va energetika tizimining barqaror faoliyatida hal qiluvchi o‘rin tutadi. Neft narxidagi keskin ko‘tarilish yoki pasayish mamlakatlarning makroiqtisodiy ko‘rsatkichlariga, inflyatsiya darajasiga, davlat byudjetiga hamda tashqi savdo balansiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Xususan, eksportchi mamlakatlar uchun yuqori narx iqtisodiy o‘sishga turtki bo‘lsa, importga tayanadigan davlatlarda iqtisodiy muammolarga sabab bo‘lishi mumkin. Shu bois neft narxining dinamikasi global iqtisodiy barqarorlikni ta’minlashda muhim omil sifatida o‘rganiladi.