ТРИЗ АСОСИДА БЎЛАЖАК ТАРИХ ЎҚИТУВЧИЛАРИНИНГ ТАРИХИЙ МУАММОЛАРНИ СИСТЕМАЛИ ҲАЛ ҚИЛИШДА КОГНИТИВ МЕТАКОМПЕТЕНЦИЯЛАРИНИ РИВОЖЛАНТИРИШ КОНЦЕПТУАЛ МОДЕЛИ - Эргашев Баходир Олимжонович (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Анотация: Ушбу тезис Генрих Альтшуллернинг ихтирочилик муаммоларни ҳал қилиш назарияси (ТРИЗ) асосида бўлажак тарих ўқитувчиларининг когнитив метакомпетенцияларини ривожлантириш концептуал моделини тақдим этади. Модель тарихий муаммоларнинг мураккаб зиддиятларини системали ечишга йўналтирилган бўлиб, метакогниция, мета-таҳлил ва мета-синтезни ривожлантириш орқали ўқитувчиларнинг танқидий фикрлаш малакасини оширишни мақсад қилади. Тадқиқот назарий асослар, модель тузилиши, амалий қўлланиш ва келажак йўналишларни қамраб олади. Эмпирик маълумотлар ва пилот тадқиқотлар асосида модельнинг самарадорлиги исботланган. Тезис таълим тизимининг ислоҳотига ҳисса қўшади.