O‘ZBEK TILINING BOYISH MANBALARI - Uralova Ma’rifat Shonazarovna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Fan hamisha rivojlanishda va taraqqiyotda. Bugungi kunda u misli ko‘rilmagan darajada jadal rivojlanmoqda. Agarda hozirgi zamonga nazar soladigan bo‘lsak, bizni o‘rab turgan kurrayi zamin zamonaviy texnologiyalar qurshovida ekanligini guvohi bo‘lamiz.Texnologiya tobora rivojlangani sari nutqimizda yangi so‘zlar ham ko‘payib bormoqda. Neologizmlarning yaralishi va tarqalishi asosan fan-texnikaning rivojlanishi bilan bog‘liq. Ayni damda jamiyat taraqqiyoti, axborot texnologiyalarining rivojlanishi va davlatlarning siyosiy,iqtisodiy va madaniy aloqalarning kengayishi natijasida tillararo so’zlarning biridan boshqasiga o’tishi jadallashmoqda.Hozirgi kunda nafaqat,fan-texnika,balki ilmiy, rasmiy, publitsistik, so‘zlashuv uslublarida va barcha sohalarda, shuningdek iqtisodiy sohada ham bir qancha Neologizmlarni uchratmoqdamiz.Bu jarayon ha bevosita o‘zbek tiliga ta’sir qilmoqda va o‘zbek tili leksikasi o‘zlashma so‘zlar-neologizmlar hisobiga boyishiga xizmat qilmoqda.S.I.Ojegovning e’tirof etishicha, leksika tilning boshqa sathlariga qaraganda murakkab va ko‘p qirralidir. Uning vazifasi, bir tomondan,jamiyat nafas olayotgan borliqni barcha murakkabliklari bilan in’ikos etish bo‘lsa, ikkinchi tomondan, leksik, semantik, uslubiy-sinonimik so‘z yasash va shuning kabi bir qator hodisalarning murakkab lisoniy munosabatlarini ifoda etishdan iboratdir. Bir tildan boshqa tilga so‘z o‘zlashishi tillarning aralashuvi sifatida yuqori baholanadi. Mashhur tilshunos L.V.Shcherba bunday jarayonni tilshunoslikning muhim muammolari sirasiga kiritadi.