SHAVKAT RAHMONNING IJTIMOIY-FALSAFIY QARASHLARI (she’rlar asosida tahliliy maqola) - Umarov Boboqand Ikromovich (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada o‘zbek zamonaviy she’riyatining yirik vakili Shavkat Rahmon ijodida ijtimoiy va falsafiy qarashlarning badiiy ifodasi tahlil qilinadi. Shoirning “Saylanma”, “Uyg‘oq tog‘lar”, “Yurak qirralari” kabi to‘plamlaridagi she’rlar asosida ozodlik, vijdon, haqiqat, inson va tabiat uyg‘unligi, ma’naviy uyg‘onish g‘oyalari yoritilgan. Maqolada shoirning “Ozodlik qo‘shig‘i”, “Ummon”, “Yorilgan harakat bayoni”, “Jabr”, “Odamdaraxt”, “Vaqt” va “Yolg‘izlik” kabi asarlari tahlil qilinib, undagi ramziy obrazlar, ruhiy kechinmalar va jamiyatdagi ijtimoiy illatlarga munosabat ilmiy jihatdan izohlanadi. Shavkat Rahmon she’riyati insonni vijdon, haqiqat va ozodlik sari yetaklovchi ma’naviy manba sifatida talqin etiladi.