O‘TKIR HOSHIMOV ASARLARIDA IMPLIKATURANING BADIIY-ESTETIK VAZIFALARI - Nortojiyev Muxammad Anvar o‘g‘li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Mazkur tadqiqotda O‘tkir Hoshimov asarlarida uchraydigan implikaturalarning badiiy-estetik vazifalari lingvopragmatik nuqtayi nazardan tahlil qilinadi. Asarda qo‘llangan yashirin ma’nolar, muallifning bevosita aytmasdan, bilvosita ifodalagan fikrlari o‘quvchiga kuchli emotsional va estetik ta’sir ko‘rsatadi. Tadqiqotning maqsadi — O‘tkir Hoshimov badiiy matnlarida implikaturalarning turli shakllarini aniqlash, ularning badiiy-estetik, axloqiy va kommunikativ funksiyalarini ochib berishdan iborat. Tahlil jarayonida muallifning “Dunyoning ishlari”, “Bahor qaytmaydi”, “Ikki eshik orasi”, “Tushda kechgan umrlar” kabi asarlaridagi dialoglar va muallif nutqi asosiy manba sifatida olingan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, implikaturalar Hoshimov ijodida quyidagi funksiyalarni bajaradi: insoniy kechinmalarni chuqur ifodalash, o‘quvchida estetik zavq uyg‘otish, milliy tafakkur va madaniy qadriyatlarni nutq orqali yetkazish. Shu jihatdan implikatura muallifning badiiy uslubida muhim estetik vosita sifatida namoyon bo‘ladi.