O‘ZBEK TILSHUNOSLIGIDA QARINDOSHLIK TERMINLARINING O‘RGANILISHI - Ollayorova Umida Rustam qizi (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada o‘zbek tilida mavjud qarindoshlik terminlarining tilshunoslik nuqtayi nazaridan o‘rganilishi yoritilgan. Qarindoshlik atamalari o‘zbek xalqining milliy tafakkuri, qadriyati va ijtimoiy tuzilmasini aks ettiruvchi muhim leksik-semantik qatlam hisoblanadi. Ishda ushbu terminlarning semantik guruhlari, morfologik tuzilishi, kelib chiqishi va zamonaviy til tizimidagi o‘rni tahlil qilinadi. Shuningdek, qarindoshlik terminlarining sotsiolingvistik xususiyatlari, ya’ni ijtimoiy munosabatlardagi o‘rni hamda boshqa tillardagi analoglari bilan qiyosiy tahlili keltirilgan. Tadqiqotda o‘zbek tilshunosligidagi yetakchi olimlarning qarashlariga tayangan holda, ushbu soha bo‘yicha olib borilgan ilmiy izlanishlar umumlashtirilgan. Annotatsiya tilshunoslik, etnologiya va madaniyatshunoslik sohalariga qiziquvchilar uchun foydali bo‘lishi mumkin.