QIYOSIY TILSHUNOSLIK VA LINGVODIDAKTIKA: INGLIZ HAMDA O‘ZBEK TILLARINING LINGVISTIK TAHLILI - Nazarov Utkirbek Allamberdiyevich (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada ingliz va o‘zbek tillarining lingvomadaniy xususiyatlari qiyosiy tahlil asosida o‘rganiladi. Qiyosiy tilshunoslik chet tilini o‘qitish jarayonida lingvodidaktik poydevor sifatida muhim ahamiyat kasb etishi ilmiy jihatdan asoslanadi. Tadqiqotda til birliklari orqali xalq mentaliteti, madaniy qadriyatlari va dunyoqarashining ifodalanish darajasi tahlil qilinadi. Maqolada til tizimidagi fonetik, leksik va semantik farqlar o‘quvchilarning madaniyatlararo muloqot kompetensiyasini shakllantirishdagi roli bilan bog‘lab yoritilgan. Shuningdek, ingliz va o‘zbek tillarining lingvistik tuzilmalari o‘zaro taqqoslanib, til o‘rganish jarayonini samarali tashkil etish uchun zarur bo‘lgan lingvodidaktik yondashuvlar taklif etiladi. Tadqiqot natijalari chet tillarini o‘qitish metodikasini takomillashtirish, til va madaniyat o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlikni chuqurroq anglashga xizmat qiladi.