12 BARMOQLI ICHAK PIYOZCHA QISMI RAKI: MORFOLOGIK TAVSIF VA TAHLIL - Namozov Elyorbek Ilhom o‘g‘li (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
12 barmoqli ichak (duodenum) hazm yo‘lining muhim bo‘lagi bo‘lib, uning piyozcha (bulbus duodeni) qismi fiziologik va morfologik jihatdan alohida tuzilishga ega. Shu sababli bu hududda rivojlanadigan o‘smalar, ayniqsa rakkasalliklar, o‘zining anatomik, gistologik va klinik xususiyatlari bilan ajralib turadi. Piyozcha qismi raki – juda kam uchraydigan, ammo yuqori malign potentsialga ega bo‘lgan o‘sma turi hisoblanadi. Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti (WHO) tasnifiga ko‘ra, duodenal rakkasalliklar barcha gastrointestinal o‘smalarning 0.3–0.5 foizini tashkil etadi, shulardan esa bulbus duodeni raklari eng kam uchraydigan toifaga kiradi. Mazkur o‘smalarning o‘ziga xosligi ularning kech tashxislanishi va morfologik diagnostika murakkabligidadir. Shu boisdan bulbus duodeni rakini morfologik jihatdan o‘rganish dolzarb ilmiy muammo hisoblanadi.