AKADEMIK LITSEY O’QUVCHILARDA EMOTSIONAL INTELLEKTNI RIVOJLANTIRISHNING PEDAGOGIK-PSIXOLOGIK DETERMINANTLARI - Nishonova Lobar Mirzakulovna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqola o‘quvchilarda emotsional intellektni rivojlantirishning pedagogik-psixologik asoslarini tahlil qiladi. Tadqiqotda emotsional intellektning o‘zini anglash, emotsiyalarni boshqarish, empatiya va ijtimoiy ko‘nikmalar kabi tarkibiy qismlari o‘rganildi. Kognitiv va faoliyatga yo‘naltirilgan yondashuv asosida ishlab chiqilgan metodlar o‘quvchilarning emotsional va ijtimoiy rivojlanishiga ijobiy ta’sir ko‘rsatdi. Eksperimental natijalar emotsional intellektni shakllantirish o‘quvchilarning o‘quv motivatsiyasi, kommunikativ ko‘nikmalari va ijtimoiy moslashuvchanligini oshirishga xizmat qilishini ko‘rsatdi. Maqolada ushbu jarayonning psixologik mexanizmlari, samarali pedagogik shart-sharoitlari va o‘qituvchilar uchun tavsiyalar yoritildi. Tadqiqot natijalari emotsional intellektni rivojlantirishni ta’lim-tarbiyada ustuvor yo‘nalish sifatida joriy etish zarurligini asoslaydi.