СОВРЕМЕННЫЕ ТЕНДЕНЦИИ КОНТИНЕНТАЛЬНОГО ГАЛОГЕНЕЗА В УСЛОВИЯХ ЗАСУШЛИВЫХ РЕГИОНОВ ЦЕНТРАЛЬНОГО КЫЗЫЛКУМА - А.У. Мирзаев; Ш.Ф. Шарипов; М.Н. Мавлонова (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Аннотация: Мақолада Марказий Қизилқум ҳудудидаги қитъавий галогенез жараёнларининг геохимик ва литологик хусусиятлари кўриб чиқилган. Арид иқлим шароитида тузли комплексларнинг шаклланиш қонуниятлари ва уларнинг эвапоритларнинг минералого-геохимик тавсифларига таъсири ёритилган. Тузларнинг тўпланишига ёрдам берувчи табиий омиллар таҳлил қилинган ҳамда уларнинг макондаги ўзгарувчанлиги аниқланган. Тадқиқот натижалари янги тузли формацияларни излаш ва башорат қилишда фойдаланилиши мумкин.