AMUDARYO O‘NG VA SO‘L SOHILI HUDUDLARIDA MADANIY-XO‘JALIK MARKAZLAR MASALALARI - Qadirova Gulhayo (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Kirish. Markaziy Osiyoning qadimiy hududlaridan biri bo‘lgan Xorazm vohasi, o‘zining tabiiy-geografik sharoitlari, sug‘orishga asoslangan dehqonchilikan’analari, siyosiy-harbiy tuzilmalar va urbanizatsiya jarayonlari bilan ajralibturgan noyob madaniy makon hisoblanadi. Miloddan avvalgi ming yillikdanboshlab bu hududda shakllangan madaniy-xo‘jalik markazlari nafaqat vohaningijtimoiy-iqtisodiy rivojlanishida, balki butun Markaziy Osiyo sivilizatsiyasiningtaraqqiyotida muhim o‘rin tutgan.