ABU RAYHON BERUNIYNING TABIIY FANLAR RIVOJLANISHIGA QO’SHGAN HISSASI - Saparova Maftuna (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Al-Beruniy, Abu Ar-Rayhon Muhammad Bin Ahmad (440h./1048) mualliflarning fikricha, islom tarixidagi yetakchi mineralog. Uning “Qimmatbaho toshlarni tanib olish haqida risolalar” (Al-Jamhir fi maʼrifatil al-javohir) monografiyasi, ehtimol, musulmon sivilizatsiyasidagi mineralogiya boʻyicha eng yaxshi hissadir. Bu qoʻlyozma davomida Beruniy boshqa sivilizatsiya ilmlarini tarjima qilmagan yoki nusxa koʻchirmagan, aksincha, oʻz tajribasini yozib olgan[1]. Ma’mun akademiyasining, Kat shahrining yirik vakili Abu Rayhon Muhammad ibn Ahmad al-Beruniy astronomiya, matematika, konchilik, geografiya, tarix, farmakologiya va boshqa sohalarda 150 ga yaqin asar yozgan bo‘lib, ulardan 31 tasi bizgacha yetib kelgan. Ular orasida "Hindiston" , "Qadimgi xalqlar yodgorliklari" , "Mineralogiya" , "Geodeziya" kabi buyuk asarlari unga jahon miqyosida shuhrat keltirdi.