ARTERIAL GIPERTENZIYADA ICHAK MIKROBIOTASINING O‘RNI VA TERAPEVTIK IMKONIYATLARI - Djalolov Soxib Aslitdinovich (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada arterial gipertenziya patogenezida ichak mikrobiotasining roli hamda mikrobiota holatini tiklash orqali kasallikni boshqarishning yangi terapevtik imkoniyatlari tahlil qilinadi. So‘nggi yillarda o‘tkazilgan ilmiy tadqiqotlar ichak mikrobiotasining yurak-qon tomir tizimi faoliyatiga sezilarli ta’sir ko‘rsatishini isbotlamoqda. Mikrobiota disbalansi (disbioz) qon bosimining oshishiga, endotelial disfunksiya, yallig‘lanish jarayonlari va oksidlovchi stressning kuchayishiga olib keladi. Shu sababli, probiotiklar, prebiotiklar va mikrobiota transplantatsiyasi arterial gipertenziyani davolashda istiqbolli yo‘nalishlar sifatida ko‘rilmoqda.